Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biksi István 1/2 NB rakodókaptár

2016.02.16

Biksi István

 

 • Két ugyanannyi méhet tartalmazó méhcsaládból az egyik akár kétszer annyit is termelhet, ha jó, a célnak megfelelő az elrendezése.

 • A megfelelő időszakában ½ NB fiókra zárt anya fészke hiányt szenved mindenből, a fészekből 10 keret léctől lécig fias.

 • Természetes állapotban a méh hord nektárt, készít mézet, hord virágport, termel pempőt. A méh mindig abból a termékből termel, hord a legtöbbet, amiből legkevesebb van a kaptárban.

 • Fűztől augusztus 10-ig fent voltak a virágporszedők. Állandóan legyen sok nyílt fias a családokban és a szedők azon a fiókon legyenek, ahol a fias van. Virágportermelésnél a szárítás, tisztítás lényegesebb, mint a termelés. A napon szárított virágpor értéktelen, mert elveszti minden hasznos tulajdonságát. A virágporszárítás szárítószekrényben, amelyben egymástól eltolva tálcák vannak. Alulról felfele fújva a meleg levegő, kürtő elv. A 70-es években évi 45 q virágpor évente.

 • Méhpempőtermelés, pempőpergető.

 • Átröptetéses módszer egy gyenge és egy erős család sorba rakásával. A módszer helyes alkalmazásával egy adott állománynál megkétszerezhető a termelés.

 • Anyanevelésnél „jó bogártartó” szelíd és szorgalmas családtól venni a tenyészanyagot.

 • Mesterséges bölcsőalapokba álcázott tenyészkeretet a következőképpen elkészített családba rakni:

  alsó fiókon az anya, azon anyarács, azon újságpapír, arra egy mézeslépekkel teli fiók kerül, arra tenyészkeretes fiók bölcsőkkel, arra megint mézes fiók és arra tálcás etető. Amíg szét nem rágják az újságpapírt (5-6 óra) addig anyátlan dajka, a későbbiekben anyás dajkaként működik.

 

Méhészeti év:

 • Júliusban kis egy fiókos családokkal anyásítás újságpapírral.

 • Kipergetett napraforgó mézes lépeket nem kapják vissza csak tavasszal a családok.

 • Kopaszra pergetés.

 • Sziruppal etetés.

 • Augusztusi méhek fontossága.

 • Telelés két fiókon.

 • Etetés tavasszal mert hőt fejleszt.

 • Csak felülről takarás.

 • Amikor felül 7-8 kereten, alul 3-4 kereten van fias akkor fiókcsere

 • Gyümölcsvirágzáskor 3. fiók anyarács közbeiktatásával.

 • Repce előtt felkerül a negyedik fiók.

 • Akác virágzás előtt 2 héttel alsó fiókra zárni az anyát, a 2. fiókban nyitott fias, 3. fiókban a fedettek,

 • a negyedik fiókban mézes keretek.

 • Napraforgó végéig alsó fiókra korlátozva az anya.

Biksi méhészet


 

A Biksi Méhészet 1968 óta működik, s gyűjti szorgos dolgozóival a mézet az ország legkülönbözőbb pontjaira vándorolva. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a termelés technológiája, s ezzel párhuzamosan a termékpalettánk is szélesedett. A hosszú évek során megszerzett tudás és tapasztalat, egyre sikeresebbé és kiterjedtebbé tette a családi gazdaságot.

A siker mutatója azonban nemcsak az egyre növekvő méretű gazdaság. Az évek során elnyert díjak, szakmai kitüntetések is tanúskodnak kiváló eredményeinkről. 2014-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület "Aranyokleveles méhész" kitüntető diplomát adományozott több évtizedes példamutató méhészeti tevékenységünkért. Termelői mézeink kiváló minőségét többször jutalmazták "Az év méze" verseny arany, ezüst és bronz fokozatú elismerésével. 2014-ben pedig felkerültünk a Magyar Konyha támogatásával működő Ízlelő portál termelői közé. Erre igazán büszkék vagyunk, hiszen olyan hazai kézműves termékek, termelői piacok és minőségi hazai alapanyagot felhasználó éttermek sorakoznak az Ízlelő gasztro térképén, ahol a minőség az egyik legfontosabb szempont.

Valóságos manufaktúraként működünk, s így garantáljuk a legmagasabb minőséget, a díjnyertes termelői mézeket.

Mézünket magunk csomagoljuk, így garantáltan figyelemmel követjük a folyamat minden pillanatát. Mézünket a klasszikus technológiával szűrjük meg a viaszdaraboktól, nem centrifugázzuk és nem szivattyúval, hanem kézi erővel juttatjuk a rendeltetési helyre. 

Nagykereskedelmi értékesítéssel a Biksi méhészet megalapítása óta foglalkozunk. Az 1970-es években az akác- és vegyes méz volt a két legfontosabb termék. Különböző külső tényezők miatt a méztermelő tevékenység háttérbe szorításával, méhpempő termeléssel is elkezdtünk foglalkozni. Akkor még az Érdi Földműves Szövetkezet és az Országos Magyar Méhészeti Vállalat (OMSZK) koordinálásával zajlott a külföldi értékesítés. Hazánkban alacsony volt a kereslet a méhpempő iránt, illetve a felvásárlási ár is arra motiválta a méhészeket, hogy külföldön értékesítsék a megtermelt árut.

Az 1970-es évek fontos mérföldköve volt egy új kaptárrendszer bevezetése, ami más típusú méhészeti tevékenységeknek kedvezett. Így a pempőtermelés háttérbe szorult, de a méztermelés dominanciája mellett, elkezdtünk virágport is termelni. Ez világviszonylatban is új terméknek számított, ráadásul a Kárpát-medencében termelt virágpor a gazdag növényvilágnak köszönhetően nagyon értékes és versenyképes termék volt.

A méztermelés az 1980-as években vált a méhészet fő profiljává, amikor hatalmas méhlegelők alakultak ki. Az erdőgazdálkodásnak köszönhetően olyan összefüggő akácosok váltak értékes méhlegelőkké, melyek korábban nem voltak jellemzőek. A különféle napraforgók, a nagy kiterjedésű repce vetések, mind-mind kedveztek a méztermelésnek.

Az évek során szerzett tapasztalatunkkal egy igazán modern és versenyképes családi gazdaságot működtetünk. 

Díjnyertes fajtamézeket, virágport, diós és fokhagymás mézet értékesítünk. További kuriózum a 2012-ben év mézének kikiáltott lépes mézünk is. A mézes termékeken kívül, valódi 100 százalékban méhviasz tartalmú, saját készítésű díszeket és gyertyákat is kínálunk. 

Azonban arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy minél szélesebb körben terjesszük a méhészkedéssel, a mézekkel kapcsolatos érdekes és hasznos információkat. A százhalombattai "Mézes napok" keretében rendszeresen részt veszünk a méhészeti kiállítás megszervezésében,  kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmassá téve a rendezvényt.

A százhalombattai óvodásokat és iskolás diákokat már többször vendégül láttuk méhészetünkben, s évről-évre egyre lelkesebben érkeznek a gyerekek. A látogatások alkalmával nemcsak a különböző méhészeti eszközökkel ismerkedhetnek meg, hanem mézes nyalánkságok hada várja őket. A gyerekek élménybeszámolóira, rajzaira igazán büszkék vagyunk, s örömünkre szolgál, hogy tartalmas programot kínálhatunk számukra.

 

 

Termékeink

A Biksi Méhészet díjnyertes fajtamézeket, virágport és különleges, 100%ban méhviasz tartalmú gyertyákat és díszeket kínál. Közel öt évtized tapasztalatával azon dolgozunk, hogy mindig kiváló minőségű méhészeti termékekkel tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat.

Honlapunkon megtalálja a méhészetünkben megvásárolható fajtamézeket, különböző méhészeti termékeket.