Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A méz

2016.02.19

A méz:

  • A méz a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint „a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. Lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú.”

  • A méznek körülbelül 80%-a cukor, 20%-a pedig víz. A különböző cukrok mellett számos olyan ásványi anyagot, vitamint, aminosavat és egyéb vegyületet tartalmaz, ami megkülönbözteti az egyszerű cukorsziruptól és meghatározza annak színét, ízét, álagát és egyéb tulajdonságait.

  • A mézben levő cukrok egymáshoz viszonyított aránya befolyásolja a méz ikrásodási folyamatát. Ha sok a gyümölcscukor késlelteti (pl. akácméz), ha a szőlőcukor van túlsúlyban, akkor gyorsabban ikrásodik a méz.

  • A Magyarországon megtermelt méz kb. fele akácméz, harmada vegyes virágméz és a maradék ún. fajtaméz. A fajtamézek közül jelentős mennyiséget képvisel a napraforgóméz (kb. 20%), a további 10 %- körüli mennyiséget pedig az egyéb fajtamézek adják (hárs, repce, gesztenye, selyemkóró, stb.) Ezen fajták – valódi fizetőképes kereslet híján – csak ritkán kerülnek fajtamézként értékesítésre, többnyire a vegyes virágmézhez keveredve jutnak el a fogyasztókhoz. A hazai méztermelés mennyisége az elmúlt 10 évben 10 - 22 ezer tonna között változott. A méhészek kb. harmada kizárólag saját, illetve családi fogyasztásra termel, több mint 50%-uk csak a felesleget értékesíti és csak az ötödük méhészkedik kifejezett árutermelési céllal.